Monday, 6 February 2012

Bersatu kembalikan kekuatan ummah

Foto
SULTAN Mizan menyampaikan cenderamata kepada Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Kamarul Al Amin Ismail yang memenangi perarakan Maulidur Rasul peringkat Terengganu di Stadium Negeri, semalam.


Foto
HASSAN dirai keluarga selepas majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 2012 di Putrajaya, semalam. 


Foto
SULTAN Azlan merasmikan sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri di Masjid Raudhatul Mardhiah, Parit.


Foto
SULTAN Ibrahim Iskandar diiringi Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman mengetuai perarakan Maulidur Rasul di Muar.

PERARAKAN sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 2012 dari Masjid Tuanku Mizan ke Masjid Putra.
Pemimpin digesa musyawarah demi perpaduan

KUALA LUMPUR: Pemimpin Islam tanpa mengira politik disarankan duduk berbincang demi perpaduan dan mengembalikan semula kekuatan ummah supaya terus dihormati.
Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin mengingatkan umat Islam supaya sentiasa berusaha ke arah mengembalikan kekuatan ummah melalui kekuatan iman, ekonomi, ilmu dan perpaduan.“Orang Islam akan menjadi bangsa yang gagah dan dihormati jika mereka bersatu,” titah baginda pada sambutan Maulidur Rasul yang menyaksikan lebih 15,000 orang berarak dari Dataran Shah Bandar ke Stadium Negeri.
Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar ketika bertitah di Muar mengingatkan umat Islam tidak menabur fitnah dan mudah percaya dengan maklumat yang disebarkan melalui internet serta SMS yang belum tentu kesahihannya.

Titah baginda, umat Islam perlu sentiasa mengamalkan cara hidup yang berlandaskan syariat, memberi contoh yang baik kepada masyarakat, sekali gus meninggalkan perbuatan yang membinasakan. 

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bertitah kemiskinan ummah akan menjadi lebih buruk jika pemimpin lebih mengutamakan kekayaan peribadi, keluarga dan kelompok berikutan ia diperoleh secara mendadak akan melahirkan individu yang hanya kaya sementara.
“Kekayaan material seumpama itu yang tanpa dilengkapi kekayaan minda, intelek, ilmu dan rohani adalah kekayaan palsu serta sekadar melahirkan budaya kemewahan, bermegah dan pembaziran, ” titah baginda di Parit.

DI SEREMBAN, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir bertitah, persefahaman dan perpaduan umat Islam boleh dicapai menerusi penghayatan ke atas prinsip Wasatiyyah yang terkandung dalam ajaran Islam.

Titah baginda, Wasatiyyah boleh diterjemahkan sebagai pendekatan sederhana yang terhasil daripada bimbingan Tuhan dan terbit daripada kefahaman terhadap panduan agama.

Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah ketika bertitah di Kuantan, mahu semua pemimpin Islam tanpa mengira politik disaran duduk semeja demi perpaduan dan ummah.

Baginda bertitah, pertemuan dan perbincangan itu penting bagi mengelakkan berlaku perpecahan di kalangan umat Islam yang semakin ketara kerana tiada persefahaman yang wujud di antara mereka.

Di KOTA KINABALU, Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, berkata umat Islam perlu membanteras perkara yang boleh mengancam akidah, ketenteraman masyarakat dan keselamatan negara, termasuk usaha mengiktiraf hak golongan lesbian, gay, biseksual serta transeksual.

Di KEPALA BATAS, bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata pemimpin perlu mencontohi pemerintahan Nabi Muhammad di Madinah yang memberikan perhatian saksama terhadap umat Islam dan bukan Islam.

Di MELAKA, 11,057 peserta daripada 198 kontinjen mewakili pelbagai agensi kerajaan, swasta, pihak berkuasa tempatan dan penduduk menyertai perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri yang diketuai Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...